Blog

Eten met het seizoen. De voordelen op een rij.

Eten met het seizoen levert je meer voedingsstoffen op. En wat nog meer?

Alweer bieten? roept Robin aan tafel. Ja, alweer bieten. Eten we ook weer eens wat anders? Sperziebonen of zo? Die eten we idd wat minder vaak nu want het is nu geen sperziebonen tijd... Maar hier liggen ze toch? Ja maar die komen uit Egypte. Die hoeft mem niet.

Eten met het seizoen: vier voordelen op een rij

In de supermarkt kun je tegenwoordig het hele jaar door alle groenten en fruit terugvinden. Maar sta je wel eens stil bij de herkomst? Waar komen die sperziebonen vandaan? En die asperges? Landen als India, Marokko, Spanje, Peru, kom je allemaal tegen op de verpakking. Is dit nodig? Heeft eten van het seizoen echt voordelen? De voordelen voor jou op een rijtje:

  1. Eten van het seizoen levert je de juiste voedingsstoffen. De natuur is zo ingericht dat je in de winter andere groenten en fruit nodig hebt dan in de zomer. Zomers met een bak snert zitten, trekt mij ook minder bijvoorbeeld.
  2. Als je eet met het seizoen, eet je verser. Een verser product bezit meer voedingsstoffen. De tijd van tussen consumptie en oogsten is veel korter. Hierdoor blijven er meer voedingsstoffen bewaard. Dus als je hier ook nog aan vast plakt dat je uit de regio eet, hou je nog meer voedingsstoffen over.
  3. Eten met het seizoen is ook duurzamer en meestal goedkoper. Er hoeft gaan vliegtuig te vliegen voor transport. Dus minder CO2 uitstoot.
  4. En het laatste belangrijke voordeel je stimuleert lokale producenten en daarmee dus de lokale economie. Maar er is idd ook een nadeel aan eten met het seizoen: je hebt wat minder keus.

Ik los dit op door te variëren in de gerechten. Een voorbeeld: bietenstamppot met bataat, hartige taart met rode bieten en bietensoep. Oh, en ik gebruik bieten als basis voor salade.
Nieuwsgierig naar de hartige taart? Kijk hier voor het recept.

logo

 

Voedselcoöperatie Ús Iten

 Aesgewei 21

 8647 SH Sibrandabuorren

 info@usiten.nl

 Voorzitter Klaas Douma

 06 – 417 156 45