Wat is Ús Iten

Wat is Ús Iten
Ús Iten is de eerste voedselcoöperatie van Friesland. Een voedselcoöperatie is een coöperatieve vereniging van consumenten met als doel om op duurzame wijze voedsel te kopen. Wij letten op de keurmerken die wij belangrijk vinden. Daarnaast leggen wij contacten met boeren en voedselproducenten uit onze streek om bij hen duurzame producten te kopen.

Ook vinden we het als vereniging belangrijk om een duurzame en gezonde levensstijl na te streven. Een prima reden om samen inspirerende, leuke en lekkere bijeenkomsten te organiseren, zoals (kook)workshops, excursies naar lokale boeren en etentjes in de tuin, en elkaar te inspireren door recepten en tips uit te wisselen. En zetten we ons in voor het starten van vergelijkbare voedselcoöperaties elders.

Werkwijze coöperatie
Om de coöperatie te laten draaien betaal je éénmalig een lidmaatschapsbijdrage van € 30,=. Dit zijn de inschrijvingskosten. Op de (groothandels)prijs van de producten wordt ook een opslag berekent waarmee de coöperatie de verenigingskosten betaalt. Denk hierbij aan de huur van ‘het clubhuis’ bij Ús Hôf, kosten voor promotiemiddelen, de website en de webshop, bankkosten, etc. De hoogte van de opslag wordt jaarlijks bepaald door de ledenvergadering.

Daarnaast ben je als lid , indien je op de zaterdagochtend beschikbaar bent, als één van de ‘marktmeesters’ actief op ons vaste afhaalmoment op zaterdagochtend. Je helpt dan bij het klaarzetten van de producten en het begeleiden van het afhaalproces. Ook kun je een bijdrage leveren aan een werkgroep of het bestuur van de coöperatie, maar dit is niet verplicht. Doordat de leden zelf de taken uitvoeren, de individuele bestellingen via de webshop worden gebundeld en wekelijks ineens door de leverancier op één punt worden geleverd, blijven de producten betaalbaar.

Online bestellen
In onze webshop vind je een breed assortiment verse en houdbare, waar mogelijk lokale, duurzame producten. Ieder lid van de coöperatie kan wekelijks individueel de producten die hij/zij wil hebben bestellen uit de lijst met producten van de leveranciers. Onze leveranciers zijn o.a. De Nieuwe Band (1 x per twee maanden), Udea en een groot aantal lokale boeren. 

Je kan om te beginnen proeflid worden van Ús Iten voor een periode van twee maanden. Meld je simpelweg aan als proeflid en je ontvang dan de inloggegevens om een bestelling te kunnen doen in onze webshop. Na twee maanden kun je aangeven of je wel/niet je lidmaatschap definitief wilt aangaan. Pas dan betaal je het inschrijvingsgeld en draai je mee in het marktmeesterrooster.

Je kan je bestelling plaatsen via onze webshop tussen zondag 10.00 uur en woensdag 22.00 uur. Op de eerstvolgende zaterdag tussen 10.30 uur en 12.00 uur haal je de producten op bij ons vaste ophaalpunt in Sibrandabuorren (5 km ten Noordoosten van Sneek). Dit is bij Zelfoogsttuin Ús Hôf. Hier kun je naar wens ook een zelfoogstabonnement voor groenten afsluiten. Ook zijn wij een vast ophaalpunt van De Streekboer Sneek. De producten die je bij De Streekboer Sneek via hun eigen website bestelt, kun je tegelijkertijd op zaterdag tussen 10.30 uur en 12.00 uur in Sibrandabuorren ophalen. Zo doe je al je duurzame boodschappen op één adres. Voor leden van Ús Iten  gelden er ruimere ophaaltijden. Het is voor leden ook mogelijk om je bestelling zaterdagochtend op te halen.

Je betaalt de producten uit onze eigen webshop ter plekke met behulp van een pinbetaling of achteraf, uiterlijk zondags, d.m.v. een bankoverschrijving. De lokale producten die via de Streekboerwebshop worden besteld betaal je via een automatische incasso. Deze wordt een paar dagen na het ophaalmoment geïncasseerd.

logo

 

Voedselcoöperatie Ús Iten

 Aesgewei 21

 8647 SH Sibrandabuorren

 info@usiten.nl

 Secretaris Minke van der Veer

 06 – 25 11 29 29