Lidmaatschap
Wat leuk dat je interesse hebt om lid te worden van Ús Iten. Je kunt het bestellen van biologische producten via de webshop van Ús Iten twee maanden op proef uitproberen met ons proeflidmaatschap. Na deze proefperiode besluit je om wel of niet lid te worden. Wil je eerst meer informatie, kom dan gerust eens naar het vaste afhaalmoment in Sibrandabuorren. Iedere zaterdag van 10.30 en 12.00 uur zijn er verschillende leden van Ús Iten aanwezig om je een verdere uitleg over onze voedselcoöperatie te geven.
Hoe word je proeflid?
Om een proeflidmaatschap van Ús Iten te activeren dien je te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je vormt een huishouden waarbij de oudste persoon minimaal 18 jaar oud is.
- Je hebt stuurt een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin de volgende informatie:
- Voornaam
- achternaam
- geboortedatum
- e-mailadres
- adres (straatnaam + huisnummer, postcode en woonplaats)
- telefoonnummer (liefst een 06-nummer).
Na de ontvangst van jouw aanmelding via de e-mail ontvang je van ons de benodigde toegangscodes om te kunnen bestellen in de webshop incl. besteltips en zal het bestuur je welkom heten als proeflid en de benodigde info verstrekken. Aarzel niet om hulp te vragen mocht je er niet uitkomen met bestellen!
Hoe word je na de proefperiode lid van Ús Iten?
Na twee maanden vragen wij je of je lid wilt blijven van Ús Iten. Wil je graag lid blijven, dan zullen we je informeren over de te volgen, onderstaande stappen:
- Je betaalt de lidmaatschapsbijdrage. Dit bedraagt éénmalig € 30,= inschrijfgeld. Je kunt deze bijdrage o.v.v. je naam + NIEUW LID overmaken op rekeningnummer NL08TRIO0391176935 van Ús Iten. Deze bijdrage ben je pas verschuldigd na de proefperiode van twee maanden.
- Je hebt aansluitend de statuten gelezen en de ledenovereenkomst in tweevoud ingevuld en ingeleverd bij Ús Iten.
De toegangscodes die je tijdens het proeflidmaatschap hebt ontvangen blijven gewoon geldig als je besluit lid te worden. Ook word je als lid ingeroosterd in het marktmeesterrooster om een aantal keren per jaar mee te helpen bij het wekelijkse afhaalmoment. Je ontvangt automatisch het rooster per e-mail.
Wat houdt lid zijn van onze voedselcoöperatie in?
Als coöperatie zijn we met z'n allen Ús Iten. Door de inzet van onze leden en de gezamenlijke inkoop houden we de producten van Ús Iten betaalbaar. Als lid ben je zo nu en dan, indien dit voor jou mogelijk is op zaterdagochtend, actief als één van de ‘marktmeesters’ op ons vaste afhaalmoment. Per huishouden draait, bij voorkeur, iemand mee in het marktmeesterrooster. Dat kan dezelfde persoon zijn, maar dat hoeft niet. Je mag natuurlijk ook altijd meer bijdragen.
Om onze voedselcoöperatie draaiende te houden, werken we ook met werkgroepen en natuurlijk een bestuur. Alle werkzaamheden van Ús Iten worden door de verschillende werkgroepen en het bestuur opgepakt en uitgevoerd. Vele handen maken licht werk, dus wil je je ook inzetten als bestuurslid of in een van de werkgroepen, dan horen wij dat graag van jou.
Bij de taken van de coöperatie kun je denken aan:
Lid van het bestuur
In het bestuur worden de voorzitter, penningmeester, secretaris en eventuele algemene bestuursleden gekozen door de algemene ledenvergadering. Daarnaast zijn er op gezette tijden bijeenkomsten met de vertegenwoordigers van de verschillende werkgroepen. Bij aanmelding kan je aangeven of je beschikbaar bent om, bij een vacature, direct of in de toekomst deel te nemen aan het bestuur van de coöperatie.
Lid van een werkgroep
- Activiteiten en markten
Hierin zitten de leden met organisatorisch talent en inspiratie voor het organiseren van leuke bijeenkomsten. Denk aan workshops, excursies, etentjes, kinderactiviteiten, etc. Ook zorgt deze werkgroep voor het marktmeesterrooster van de afhaalmomenten en het bemensen van een standje of bakfietstoer bij een promotieactiviteit van Ús Iten.
- Producten en producentencontacten
Deze werkgroep onderzoekt of er nog ontbrekende (bij voorkeur lokale) producten zijn die kunnen worden toegevoegd aan het assortiment. Ook onderhoudt de werkgroep regelmatig contacten met de leveranciers en lokale producenten om vragen van leden door te geven en de mate van duurzame productiewijze te toetsen.
- ICT/webshop
Dit is de werkgroep met ICT kennis. Ze maken de accounts voor nieuwe leden aan, onderhouden de website en de webshop en zijn per email bereikbaar voor technische vragen.
- Communicatie
Hier zitten de cracks die verstand hebben van communicatie. Voor het verzorgen & onderhouden van de inhoud van de website, de facebookpagina, de flyer, het verzenden van persberichten en eventuele andere promotieactiviteiten.
- Oogstservice (is op dit moment nog niet actief)
Voor de mensen die geen zelfoogstabonnement hebben bij Ús Hôf, maar losse groenten bestellen, moeten er op zaterdagochtend groenten geoogst worden. De coöperatie ontvangt hier een vergoeding voor. Dus voor die leden die naast hun zelfoogstabonnement ook wel voor andere leden willen oogsten is dit wellicht een leuke klus.
- Klussenploeg
Er zijn vast zo nu en dan reparaties te verrichten en klussen te doen. Een weegschaal die kapot is, een tafel die gerepareerd moet worden, het klussen aan het ‘clubhuis’ bij Ús Hôf. Hierbij doen we graag een beroep op de leden met twee rechterhanden en kluservaring.
Jaarlijks doen de werkgroepen verslag aan de Algemene Ledenvergadering. Deze wordt door het bestuur bijeen geroepen.
De Mienskip
We hebben op het besloten deel van onze website een soort Facebook-tool, onze Mienskip. Hierop vind je de ledenlijst, het ‘marktmeesterrooster’ en de werkgroepsagenda. Ook kun je hier onderling berichten versturen, bijvoorbeeld over het gezamenlijk bestellen van bepaalde producten of het plannen van een werkgroepsbijeenkomst.
Ús Iten is een coöperatie met uitgesloten aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat je als lid niet met je privévermogen aansprakelijk bent voor eventuele schulden van de coöperatie (niet dat die er moeten komen uiteraard).